Journal Articles - Agriculture, Forestry and Fishery - 2020
Permanent URI for this collection
Browse
Browsing Journal Articles - Agriculture, Forestry and Fishery - 2020 by Issue Date
Results Per Page
Sort Options
-
PublicationPhát triển bền vững ngành thủy sản nước lợ ở huyện Thăng Bình, tỉnh Quảng Nam( 2020)Phạm Thị NgọcBài viết này phân tích thực trạng ngành thủy sản nước lợ tại huyện Thăng Bình tỉnh Quảng Nam, từ đó đưa ra các giải pháp cho tỉnh Quảng Nam trong việc phát triển bền vững ngành Thủy sản nói chung và thủy sản nước lợ nói riêng.
-
PublicationThe Risks of Residues of Plant Protection Chemicals in the Environment and Agricultural Products in Vietnam( 2020)Trần Nhật PhươngPlant protection chemicals are widely used in most sectors of the agricultural production activities to prevent or reduce losses by pests and thus can improve yield as well as quality of the produce. The most effective methods of pest control are based on the use of the plant protection chemicals to maintain agricultural production and contribute to economic growth. In Vietnam as well as some countries have agricultural production activities, plant protection chemicals are widely used in almost all agricultural production fields to prevent or reduce losses due to pests, improve productivity and quality of the product. Plant protection drugs contribute to the protection and increase the productivity, it’s about 20% 30% for crops such as vegetables and fruit trees. However, residues of plant protection drugs in agricultural products are also very high, exceeding the permitted level of 10% 20%. This paper focuses on the risks of residues of plant protection chemicals in the environment and specific agricultural products in Vietnam.
-
PublicationKhảo sát khả năng kiểm soát sâu bệnh hại của giấm tre trên cây cải xanh trồng hữu cơ tại nông trại Sen Việt( 2020)Vũ Thị QuyềnNghiên cứu nhằm khảo sát khả năng phòng trị sâu bệnh hại cây rau cải xanh trồng hữu cơ dựa trên sản phẩm giấm tre thu được qua nhiệt phân cây tầm vông ở điều kiện hiếm khí. Để tiến hành thực nghiệm, một loạt các biện pháp tác động từ: làm đất, ủ phân, rửa đất, xử lý hạt giống, dọn dẹp vệ sinh vườn, phun chế phẩm phòng sâu bệnh định kì được làm theo đúng qui trình kĩ thuật đề ra. Sau 3 tháng làm thực nghiệm, kết quả được ghi nhận như sau: (1) Đối với cải xanh trồng chậu, 2 nghiệm thức giấm tre pha loãng được đánh giá tốt nhất cho việc phòng trị sâu bệnh hại cải xanh là: NT4 (1:250) và NT5 (1:300) với khả năng ngăn ngừa sâu tơ đến 99%. (2) Trồng cải xanh trên lip, ngoài sâu tơ gây hại còn có rệp sáp. Kết quả phun giấm tre ở nghiệm thức pha loãng 250 lần giúp hạn chế tác hại của sâu tơ đến 97% và của rệp sáp đến 95%. Đồng thời, phun giấm tre ở tỉ lệ 1:250 giúp tăng trọng lượng rau cải trồng hữu cơ trên một đơn vị diện tích (7,0 kg/m2 so với 6,2 kg/m2 theo canh tác của nông trại).